Ma reggel/kora délelőtt ígértem ismertetőt egy réges-régi cimborának – valaha egy iskolába jártunk, Ő végzős volt akkor, amikor én elsős. Az ismertető nem másról szól, mint arról, hogyan lehet majd’ ötven évesen 3.8 a koleszterin szintem. Első reagálás természetesen ez: ami jól esik, az nem árthat :)
Mindenevő ragadozó (oroszlán) vagyok, de sem büdös nem vagyok, ordítani pedig csak végső esetben szoktam.
Vannak szokásaim, mint mindenki másnak. Én reggelenként egy „kutyulós” kávéval indítok, tejjel, urambocsá’ tejszínnel, s édesítő szerrel. Aztán kis szünet (pisi+kaki+dohány+tisztasági verseny) után egy bögre – 0,35 liter bergamottos fekete tea következik, szintén tejszármazékkal. Nyáron kevesebb tejet fogyasztok, de ha fogyasztok, akkor natúr állapotban vagy hidegen, vagy hidegen cseppnyi citrommal, vagy főzök kakaót. Véletlenül sem cukrozott instant kakaót használok. S majdnem mindig „vastag” 3.5%-os tejet – inni is jó, egyébiránt palacsintatésztához is kiváló!
Mint írtam, mindenevő vagyok, de van pár étel, amivel engem vallatni lehet. Tbk. a kelkáposzta, tökfőzelék, pacal, kapor nem az én világom. Na, tovább.
Ami végigkíséri a mindennapjaimat, az egy palack 1,5 literes buboréknélküli víz, egy késhegynyi aszkorbinsavval, s egy fél pezsgőtabletta kálciummal dúsítva. Szobahőmérsékleten. Nem szobahőmérsékleten dúsítva, hanem a folyadék szobahőmérsékletű. Neve is van, az ötletadóról neveztem el: „monogon-vize”
Még a reggeli szertartáshoz tartozik, hogy a napi egy szem vérnyomáscsökkentőmet beveszem, nyelek hozzá fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszulát, s szintén egy darab D3 vitamint. Időszakosan – ősszel s télen – halolajat is fogyasztok, szintén egyet. Mindenből egy keveset, ártani nem használ jeligére ;)
Van még egy forrázat, amit reggel elkészítek, de valahogyan megfeledkezem róla. Van úgy, hogy este veszem csak észre, hogy reggel óta ázik benne a gyógyfűfőzetnek nevezett forrázat. Csalán, s galagonya virágos hajtásvég együtt, két púpozott kávéskanálnyi aprítékot forrázok 3.5 dl vízzel. Nem zavar, ha csak este iszom meg. S ma jutott az eszembe, hogy a sárkányfűárustól be kell szereznem egy adag zsályát. Jót tesz izzadás ellen. Nem a harctéri/színpadi izzadásra jó, hanem a sokfokos időjárás által előidézett izzadásra. Állítólag. A megtapasztalás még eztán következik majd.
S az egyik legfontosabb dolog: kedvelem a szalonnát. Mindegyiket. Ám a szalonnát mindig(!) hagymával fogyasztom. Mindegy milyen hagyma, vörös, lila, újhagyma, póréhagyma, csak ne virághagyma legyen.
Köszönöm a türelmet.