Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

defalla

Egy lelkes amatőr levegőszeletelő bejegyzései, nem popritmusban.

Friss topikok

  • emdefalla: @rerros: Abbahagyta, s törölte is egyben - május környékén, ha jól emlékszem. (2017.09.24. 20:19) nsplya
  • defalla: @Voltar: vérkeresztény... Hhaha - magam csodálkoznék legjobban :) (2016.09.30. 21:22) chcmggt
  • Voltar: 1 spiritualista talán azt mondaná hogy bevonzottad a kölcsönös vonzást. Gratula a megfelelő talá... (2016.08.15. 20:43) cím nélkül
  • rás: :) (2016.08.03. 18:59) ...
  • defalla: @rás: Célirányosan mentem, sajnálatosan kevés volt az idő - a reggeli 04:50-kor indulóval mentem, ... (2016.07.20. 18:31) így

Címkék

28.
március

secco

defalla  |  Szólj hozzá!

Tegnap kommentben tettem egy ígéretet Aubin blogján - meg fogom írni. Kis türelmet kérek, túlságosan zaklatott vagyok. Nem a bejegyzés miatt, s nem amiatt, mert meg akarom írni. Ha lesz kedvem megírom, ha nem, nem. Ennyire egyszerű. Lehet, érthetetlen ez az "áldozócsütörtöki" pár szó... 

A Muzsika nyugtat. 

Köszönöm a türelmet.

Szólj hozzá!

25.
március

maestro

defalla  |  Szólj hozzá!

Annyi mindent lehetne írni a ma 146 éve született MESTERRŐL (igen, így - csupa nagybetűvel), de megtették ezt már előttem sokan, aki ismerték, szerették, tisztelték. Valamint azok, akik kifejezetten nem kedvelték, urambocsá' ki nem állhatták... Jómagam csak elragadtatott tisztelője vagyok életének, s amit tett életében. Olvasva a róla szóló magyarul is megjelent könyvet (Harvey Sachs: Toscanini, ZeneműkiADÓ, 1988), valamint visszaemlékezéseket, hallgatva rádióműsorokat, stb. csak bálványozni tudtam/tudom. 

Annak ellenére, hogy csak szuperlatívuszokban tudnék róla írni, a neve hallatára rögtön eszembe jut egy anekdota (nem tudom visszaadni szöveg hűen, cca. 30 évvel ezelőtt hallottam a rádióban, mikor egy róla szóló 20 részes sorozatot készítettek):

Toscanininek legendásan nem volt (ének)hangja - de mindent meghallott! Egyik D-Amerikai turné operapróbáján a címszereplő énekesnő kicsit indiszponált volt (próbákon általában nem "teljes gőzzel" énekelnek, ezt hozzá kell tennem), de a maestro ezt nem vette tudomásul. Leintette a zenekart s minősíthetetlen hangon kiosztotta a címszereplőt, akit emiatt a sírás kerülgetett. Majd a hangja is megjött s kérte a maestrot, legyen rá tekintettel, ő mégis csak egy csillag (star). Mire a mestertől megkapta a választ: Mikor a Nap süt - s saját magára mutatott - , a csillagok nem ragyognak. 

Nos, a fent írt anekdota alapján egy roppant  beképzelt ember körvonalazódik ki - csakhogy (szerintem) ez nem a maestro emberi gyarlóságát mutatja, hanem éppen ellenkezőleg: a muzsika iránti alázatot!

Véletlenül sem megalázást, hanem alázatot - a végeredmény pedig mi más lehet, mint tolmácsolni a leírt hangjegyeket. Még egy neki tulajdonított mondás: Mindenütt lehet demokrácia, csak zenekarban nem - a zenekari muzsikusnak kutya kötelessége azt s úgy játszani, amit a karmester kér. Pont.

Köszönöm a türelmet.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása