Bizony, bizony, lassan a (görög)dinnye szezonnak is hamarosan vége van, olyan régen írtam. A fentebb látható 13070 grammosat még sikerült megcsípni, mielőtt a néphagyomány szerinti szeptemberi Lőrinc belecsorgatott volna egy sárgát…
Kis fizikai munkát is csináltam, a nagyon melegben is, meg a kevésbé nagyon melegben is. Mindannyiszor megizzasztott, s még nincs vége - előreláthatóan még kb. három napra való van a lépcső s a hozzá tartozó támfal befejezéséig. Részletek:
Természetesen enni kell, tehát a konyhában is mindennapos az alkotómunka - töltött dagadó a nyár gyümölcseivel (a gyümölcsök a saját kertből valók, egyik sem piaci árustól való)
Augusztus 19-i "roppantjóidő" (=gatyarohasztó/banánérlelő) árnyékban
Szintén aug.19, első adag körte
Naspolya ( Mespilus germanica ) a kert szélén
Mama ezt a virágot kapta Nagyapától 55. házassági évfordulójukra :)
Savanyúság receptet is kaptam, én kevesebb káposztát szeltem bele, mint az előírt mennyiség. Így sem lett rossz.
30-án készült körte jam/dzsem (egy adag hozzávalói: 2500 gramm magházától s héjától megszabadított érett körte, 500 gramm kristálycukor, kettő csomag 3:1 "izébigyó" csodaszer + türelem)
Tegnap előtt készült vegyes jam/dzsem - a "változatosság gyönyörködtet" jegyében. Fentebb írt egy adag, de ez magozott s hámozott szilvából, s szeletelt körtéből készül. 2/3-a szilva, 1/3-a körte.
Nagyszerű repülésükről (is) híres kismadarak ("Apus apus" = sarlós fecske) sütkéreznek a ház oldalán/tetején, készülnek a nagy útra!
Nem a körte kicsi - a darázs nagy!
A darazsas kép s a most következő, egyben utolsó is ma délután készült.
Köszönöm a türelmet!