Rövid(?) - ám lehet, hogy gyomorforgatós - beszámoló következik a karácsonyi napok kulináris, általam év(tized)ek óta százezer kalóriás (100.000 kcal) showként emlegetett össznépi (=családi) eszem-iszomról.
Mivel is kezdjem? Talán azzal, hogy 24-én reggel 05:45-kor elmentem a kedvenc kenyeres boltba, s elhoztam a korábban megrendelt öt darab egy kilós kenyeret. Aztán visszaballagtam a közelben lévő boltba egy kis utánpótlást beszerezni szaloncukorilag, mert hogy-hogy nem, idén is sikerült (naponta) megvámolni a beszerzett mennyiséget. Nem kell nagy dologra gondolni, csak egy negyvendekás tejszínes/málnás gumicukor jellegű szaloncukor került megvételre - utólag elmondhatom, hogy nekem nem jött be az állagát tekintve. Valamiért a gumicukrot összetévesztettem a pillecukorral…
Elsőként az a fazék került tűzre, amiben összesen 42 db töltött káposzta volt, a szokásos mellékletekkel. Ebédre készült, 11:00-kor készen is volt.
Nem aprózom, estére készült a többi, felsorolásszerűen:
„csirkemell-torta” hozzávalók: 2.40 kg csirke mellfilé, 0.50 kg sajt, 0.60 kg bacon (0.20kg füstölt, és 0.40kg füstölt-főtt), a többit nem tudom J
„gombás-tejfölös sertéspörkölt nokedlivel” hozzávalók: 2.0 kg sertéslapocka (2x2x6cm nagyságra vágva), 0.70 kg vargánya gomba (nyáron lett eltéve, gondolva erre a jeles alkalomra), 0.80 kg 20%-os tejföl, s nokedli ami 0.80 kg B-55-ös finomságú búzalisztből készült megfelelő mennyiségű tojással.
„Laci-pecsenye” hozzávalók: 1.50 kg sertés tarja csont nélkül, + disznózsír, amiben megsült.
Köretnek készült a fentebb említett nokedli mellett babakrumpli (=krumplipüré), petrezselymes apró krumpli (héjában, sós vízben főtt), s répás rizs mintegy 0.25 kg, s egy szál sárgarépa felhasználásával. Egy nagy üveg (1.7 literes) házilag készült savanyú uborka. Az uborka fűszerezéséről egyik pincérnő azt mondta sok éve, mikor még szolnokiában dolgoztam, hogy ez olyan savanyú, hogy újra „szűznek érzi magát”…
A nassolni való sütemények: négy-négy rúd diós és mákos bejgli, egy-egy „vetet”(=két adag) mézes, valamint linzer, s két tepsi soros-mézes. Ezek mellé tesóm meglepetésként készített egy dió tortát. Közösen ötlöttük ki, a kivitelezést ő vállalta magára.
Italok: 0.7 liter deFalla-féle „libaláb-likőr”; egy-egy palack skót viszki (sic!); hat doboz sör (kékoroszlános); mádi bor, egri bikavér, s üdítőital hegyek, ásványvizek, szóda.
Tegnap készült - hagyományokhoz híven – a húsleves. Egy darab marha gömbcsukló(=lábszárcsont vége), sertés ritkacsont (=csülökcsont s lapockacsont), tarjacsont egy-egy fél darab tyúk, s gyöngytyúk (numida meleagris), zöldségek felhasználásával. Csigatésztával.
Lehet, kellene valamit csipegetni uzsonnára... :)