Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

defalla

Egy lelkes amatőr levegőszeletelő bejegyzései, nem popritmusban.

Friss topikok

  • emdefalla: @rerros: Abbahagyta, s törölte is egyben - május környékén, ha jól emlékszem. (2017.09.24. 20:19) nsplya
  • defalla: @Voltar: vérkeresztény... Hhaha - magam csodálkoznék legjobban :) (2016.09.30. 21:22) chcmggt
  • Voltar: 1 spiritualista talán azt mondaná hogy bevonzottad a kölcsönös vonzást. Gratula a megfelelő talá... (2016.08.15. 20:43) cím nélkül
  • rás: :) (2016.08.03. 18:59) ...
  • defalla: @rás: Célirányosan mentem, sajnálatosan kevés volt az idő - a reggeli 04:50-kor indulóval mentem, ... (2016.07.20. 18:31) így

Címkék

05.
február

famunka

defalla  |  1 komment

Szoktam emlegetni, hogy kb. 15 évre előre tudom, mit akarok elérni - tervek garmadája forog a fejemben, s természetesen (ez is a szavam járása) nem szoktam mindent leírni. Sőt! Általában egy-egy zenemű szerzőjét, a darab címét elraktározom valami épp' kezem ügyében levő papírfecnire, s azt takarításkor meglelve, beledobom egy fonott ládikába. Ez csak ilyen kis bevezető a továbbiakhoz.

Szeretném idén a kerti ház tetején elvégeztetni azokat a munkákat, amiket évek óta tologatok. Mivel nem vagyok sem ács, sem tetőfedő szakmunkás, sem zsindelyes, sem semmiféle építőipari szakember, megpróbálom úgy írni, hogy azért érthető legyen. A tető két végét a legfontosabb megcsinálni, ám ehhez a melóhoz - a kivitelező szerint - le kell szedni a palát. Nem hullámpala, hanem a klasszikus 40x40-es (400x400 mm). Namármost. Ha a két végét le kell szedni, akkor már szedjük le az összeset, s rakjuk újra (nem véletlen a királyi többes, úgy sem tudom megállni, hogy ne segítsek annyit, amennyit tudok). Ha viszont nem sikerül úgy leszedni, hogy a palák épségben maradjanak, akkor csak kárt csinálunk, s nem kevés kiadást, amire jelenleg nincs fedezet. A palatartó lécek végét kell kicserélni, cca. 50 centis hosszban, hogy hozzá lehessen építeni a tető végét lezáró oromlécet. Az oromlécet pedig be kell vonni horganyzott lemezzel, ez készen kapható, nem lesz vele gond. 

Aztán szintén a tetőhöz tartozik a tetőnek az a része, ami a házfal és a csatorna közt van, s lécekkel van borítva. Erre új takarás kerül, nemes egyszerűséggel az ún. OSB lapból megfelelő méretűre szabott darabok. A hat milliméteres vastagságú lap megfelelő a mester szerint. A célnak megfelel, nincs nagy súlya, viszont a darázs sem tud a nem létező helyekre fészket építeni. 

Nem elhanyagolható kiegészítésként pedig üveggyapot szigetelést szeretnék adni a tetőnek, ami hőszigetelő tulajdonsággal is bír. Ha már benne vagyunk/leszünk. Ez utóbbi nem sok kiadással jár, ám arra is gondolni kell, hogy a fent írt munkákhoz szükséges alapanyagok, szállítás, munkabér, miegyéb végösszegéhez én hozzáadok + 50% felárat. Hogy ne érjen meglepetés valami nem várt kiadás miatt. Ennyit a tető renoválásáról. 

Nincs még vége az ötletelésnek :)

Jó lenne - szintén a kerti háznál - a tavaly megkezdett munkákat befejezni. Tavaly a lépcsővel s támfallal birkóztam, ezt folytatni kell. Árnyékolót szeretnék a ház elé. Sajnos a szőlőlugasunk az elmúlt években annyira megsínylette az időnkénti nagy hidegeket, hogy foghíjas... Így viszont nincs árnyék, csak ha felteszem az árnyékolókat. Állandó árnyékolót szeretnék, ami bírja az időjárás viszontagságait. De nem ám olyan egyszerűt, hogy megépítjük s rá sem kell nézni évekig, dehogy. deFalla mindig megbonyolítja...

Mozgatható árnyékolót szeretnék. Olyat, amit - ha nem vagyok/vagyunk a kertben -, egy nem apró mozdulatsorral le lehet ereszteni függőleges helyzetbe, s rögzíteni a szél ellen - s nem utolsó sorban az önkéntes aratók ellen is jó szolgálatot tehet. Jelenleg ott tart a tervezés, hogy a fejemben összeállt az egész, ezt még le kell rajzolni, s megmagyarázni a kivitelezőnek, hogyan is gondolom az egészet.

Hétfőn voltam egy jótállási jegyet érvényesíteni, s miután végeztem, körülkémleltem az üzletben. Szokásom körülnézni mindenütt, főleg ha érdekel is valamennyire. Nos, "megkapta a szemem" pár négyzetméter falburkoló. Két csomaggal van mindössze, ennyit nem tudtak eladni - ezt viszont nyomott áron kínálják, mert maradéknak számít. Kis híján hat négyzetméter az egész, de nekem tetsző színben - s így valószínűleg meglepem vele magam névnapra :) Jó lesz az egyik falra, ahol az 'ámítógép is van. Majd még kitalálom, hogyan legyen. Mindenesetre ennyi pénzért ez ajándék. Magamnak, magamtól :D

Mit is akartam még... ja, megvan! Húsvét hétfő utáni csütörtökön elmegyek kedvenc fúvószenekaromhoz Baranyába, azon a héten szombaton lesz Tavaszi koncertjük. Az elnöki lakosztályt megigényeltem, a visszaigazolást is megkaptam, tehát ez a része rendben van. Felmálházva megyek, a tavaly előtti verseny különdíjasainak szánt deFalla-féle párlatokat is viszem, s a többieknek is egy korty kóstolót.

Köszönöm a türelmet.  

1 komment

süti beállítások módosítása