Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

defalla

Egy lelkes amatőr levegőszeletelő bejegyzései, nem popritmusban.

Friss topikok

  • emdefalla: @rerros: Abbahagyta, s törölte is egyben - május környékén, ha jól emlékszem. (2017.09.24. 20:19) nsplya
  • defalla: @Voltar: vérkeresztény... Hhaha - magam csodálkoznék legjobban :) (2016.09.30. 21:22) chcmggt
  • Voltar: 1 spiritualista talán azt mondaná hogy bevonzottad a kölcsönös vonzást. Gratula a megfelelő talá... (2016.08.15. 20:43) cím nélkül
  • rás: :) (2016.08.03. 18:59) ...
  • defalla: @rás: Célirányosan mentem, sajnálatosan kevés volt az idő - a reggeli 04:50-kor indulóval mentem, ... (2016.07.20. 18:31) így

Címkék

Kezdődik az uborkaszezon nagy meleg miatti agymenés. Tkp. csak eszembe jutott pár mókás történet, aminek nem voltam részese, ám sokszor volt alkalmam hallani. A két történet mókás, ám az egyik főszereplőnek valószínű nem annyira fájdalommentes… De hogy ne a „közepin kezdjem a szántást” (á la Gárdonyi: Göre Gábor bíró úr), egy pár mondat az előzmény(ek)ről.

Mint köztudott(?), az előző rendszerben a hadsereg tagja volt a varsói szerződésnek. A nagy testvér területén voltak olyan helyek, ahol a kiképzést elősegítendő fegyverbarátsági hadgyakorlatokat tartottak, több ország részvételével. Ilyen hadgyakorlatok természetesen nem csak ott voltak, hanem kis hazánkban is, s az akkor baráti országokban is. A hadgyakorlatok nem csak arról szóltak, hogy napokig/hetekig kergelészték egymást, s nem tartottak pihenőt. S melyik a legjobb pihenés? Ami irányított – nehogy esetleg gondolkodjon a baka, mer’ az sosem jó. Tehát szórakoztató embereket is vittek magukkal a gyakorlatra utazók. (Vicces emberkék akkor is voltak a seregben, millió sztori kering az akkori sorállomány körében az IQ light kiképzőkről/állományról - ám ez a mostani bejegyzés nem róluk szól.)

Tehát vittek szórakoztató embereket, s nem csak azért, hogy saját katonáikat szórakoztassák, hanem a testvérhadsereg embereit/vezetőit is. S mivel az ilyen megmozdulásokon csak igen kevés „civil” ember fordult meg, ezért a szórakoztatók is a néphadsereg állományából kerültek ki. Táncosok, a táncosokat kiszolgáló muzsikus emberek, katonazenekarok – nem utolsó sorban a hadseregbéli protokollt is ki kellett szolgálni. Ugyanúgy, mint itthon.

Az új gazdasági mechanizmus harmadik évében (1971) Kazahsztánba (akkor még SZU tagköztársaság) utazott egy népes küldöttség különvonatokkal. A népes küldöttség nem falatozni/iddogálni ment, hanem az ún. harcoló alakulatok közös hadgyakorlatára utaztak. Légvédelmi s egyéb tüzérek, az összes létező felszereléssel.

Az alább leírt két történetet egy volt zenész cimbora mesélte el, aki tagja volt az „utazó cirkusz”-nak, mint a táncosokat kísérő népi zenekar prímása. Én az említett esemény után 12 évvel hallottam először ezeket a történeteket, akkoriban egy zenekarban dolgoztunk a Tisza és a Zagyva összefolyásánál található város katonai repülőterén. A helyi zenekar a reptéri laktanyában volt állandó helyén, ezen kívül még volt a városban két magyar s két szovjet laktanya, valamint szovjet katonai kórház is – s még ez sem tartozik a beharangozott történethez :)

Arra most nem térek ki, hogy a néphadseregben a zenészek foglalkoztatása hogyan történt, mert akkor még karácsony környékén is ezt a bejegyzést írnám.

Nos tehát, elindultak a különvonatok a több, mint 4500 kilométerre levő célállomás felé. Az utazás során a zenészek be voltak osztva különböző „békebeli” feladatokra, többek közt a vonaton nagyüzemben dolgozó szakácsok mellé kisegítő személyzetnek, valamint egy ügyeletes felvigyázónak is lenni kellett, aki a masinisztákra ránéz. A mozdonyvezetők ugyanis nem a magyar küldöttséghez tartoztak, hanem helyi erők voltak. Akik természetesen nem beszéltek ékes magyar nyelven. A varsói szerződésen belül a társalgási nyelv az orosz  volt. Amit viszont nem mindenki beszélt/értett a magyar néphadseregben sem.

A több, mint 4500 km távon voltak pihenőhelyek, általában valamilyen víz mellett. Szabadtéri, de csak napközbeni pihenők. Ilyenkor a vonaton lévő konyha „kitelepült” a szabadba, s ott főztek a legénységnek. A legénység kinyújtóztathatta elgémberedett végtagjait, megmártózhatott a folyóban, stb. A mozdonyt nem lehetett teljesen leállítani, állandó indulásra kész állapotban - de helyben - maradt. Az éppen szolgálatban lévő ügyeletes felvigyázó nem szállhatott le a vonatról, az ő dolga volt a mozdonyt irányítóval s társaival a kapcsolattartás – a kiépített telefonvonalon keresztül. Egyik alkalommal, amikor a táncosokat kísérő népi zenekar bőgőse (contrabass) volt szolgálatban, odaszólt az egyik pihenőben lévő katonai vezető a muzsikusnak, hogy kérdezze meg a mozdonyvezetőt, mikor indulnak tovább. Mondanom sem kell, a muzsikus orosz nyelvtudása hagyott némi kívánnivalót maga után, ezért amikor felhívta a mozdonyon lévő telepített állomást s valaki felvette, beleszólt: „Mikor nacsalo pasli?” (ugyebár azt akarta kérdezni, mikor indulnak tovább), ám a mozdonyvezető a ’mikor’-t s a ’pasli’-t nem értette, csak a „nacsalo”-t (nachalo=indul/induljon). Parancs, az parancs, így megindult a szerelvény s egyre gyorsuló iramban az egész legénységet a kitelepült konyhával egyetemben ott hagyta a pihenőhelyen… Mire felocsúdott a mozdonyvezető, s észlelte, hogy az üres szerelvényt irányítja, jó pár kilométert maguk mögött hagytak. Természetesen nem kapott dicséretet a muzsikus, amiért akaratán kívül megviccelt mindenkit. Egy előnye volt, soha többet nem engedték telefonálni, vagy beszélni mással, mint a saját csapattagokkal. Így aztán vonatfelvigyázó szolgálatba sem osztották be.

De beosztották a konyhavagonba segítőnek. Ez a másik történet. Tudom a muzsikus nevét, de nem fogom nevesíteni. Ahogy visszaemlékszem, találkoztam is vele több rézfúvószenei versenyen/fesztiválon az ősborókás városában még akkor, amikor nem hallottam ezeket a sztorikat róla. Látványnak sem volt utolsó, mert igen nagydarab ember volt, s akkoriban  (1979, 1980, 1981, 1982, 1984) a város újonnan épült legjobb éttermében muzsikált társaival együtt. Már nem katonazenészként, hanem civilként.

A konyhavagonokban éjjel-nappal nagy nyüzsgés volt, etetni kellett az embereket – így állandóan főzni kellett. Muzsikusunk elhíresült a vonatindítási szövege alapján, gondolták a szakácsok, megviccelik. Elmondták neki, hogy úgy végezze el anyagcsere problémáit, hogy míg szolgálatban van, nem lesz lehetősége oda menni, ahová a király is gyalog jár, mert a konyhavagonban nincs ilyenre lehetőség. Ezek után elkezdték etetni/itatni. Mindig volt valami, amivel kedveskedtek neki, s ő nem volt az a visszautasítós fajta… Egy idő után jelentkezett is, hogy neki bizony problémája van/lesz, még egy kicsit bírja, de aztán muszáj lesz valami megoldás után nézni.

Ami ezek után következett, arra senki nem számított. Arra az etetők/itatók számítottak, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák. Ami ha végiggondoljuk, roppant kellemetlen, ha a szükség utoléri az embert s nincs hová menni. Egy konyhában mégsem végezheti a dolgát… A konyhavagon ajtaja egy résnyire mindig nyitva volt – kellett a levegő utánpótlás embereknek, gépeknek egyaránt. S jött az előre kitervelt nagyszerű ötlet: kinyitják annyira az ajtót, hogy a hátsó felét ki tudja az ajtón kívülre dugni, a lábával kitámasztja magát az ajtó küszöb részébe, egy-egy ember pedig fogja egy-egy karját, míg a dolgát elvégzi, majd visszahúzzák… Nem lesz semmi baj, ők is így szokták – bizonygatták a konyhások.

Csak elérkezett az idő, amikor minden szemérmet félre kell tenni, s élni a segítséggel. Megtette azt, amit ajánlottak neki, próbált könnyíteni szorult helyzetén. Közben a vonat gyors iramban kezdett lassítani, majd lépésben haladt. Volt már ilyen az utazás során, általában hidakon nem teljes sebességgel haladt át a szerelvény. Gondolták, most is híd jön, de ez az események folyását nem befolyásolja. Csakhogy nem híd következett, nem is település. Emberek voltak a sínpálya mellett, lapáttal, ásóval, csákánnyal. Krampácsoltak. Köztörvényes, vagy ki tudja milyen okkal fogvatartott emberek. Fegyveres őrökkel. A sínpálya karbantartási munkálatait rabokkal végeztették. Ha jött/érkezett egy vonat, abbahagyták a munkát, megvárták még a vonat elmegy, s folytatták.

A krampácsolók közt is volt vicces kedvű ember. Aki, mikor meglátta a lassan közeledő szerelvényt, s az egyik ajtóból kilógó lemeztelenített hátsó fertályt, nem bírta megállni, hogy a kezében lévő lapáttal rá ne sózzon egyet az amúgy szorult helyzetben lévőre…

A többit az olvasói fantáziára bízom… Nem lett belőle súlyos egészségi problémája a szenvedő alanynak, a hadgyakorlat ideje alatt a konyhások ellátták minden földi jóval, amihez csak hozzá tudtak jutni. Vigasztalásképpen.

Köszönöm a türelmet.

3 komment

Ma reggel/kora délelőtt ígértem ismertetőt egy réges-régi cimborának – valaha egy iskolába jártunk, Ő végzős volt akkor, amikor én elsős. Az ismertető nem másról szól, mint arról, hogyan lehet majd’ ötven évesen 3.8 a koleszterin szintem. Első reagálás természetesen ez: ami jól esik, az nem árthat :)

Mindenevő ragadozó (oroszlán) vagyok, de sem büdös nem vagyok, ordítani pedig csak végső esetben szoktam.

Vannak szokásaim, mint mindenki másnak. Én reggelenként egy „kutyulós” kávéval indítok, tejjel, urambocsá’ tejszínnel, s édesítő szerrel. Aztán kis szünet (pisi+kaki+dohány+tisztasági verseny) után egy bögre – 0,35 liter bergamottos fekete tea következik, szintén tejszármazékkal. Nyáron kevesebb tejet fogyasztok, de ha fogyasztok, akkor natúr állapotban vagy hidegen, vagy hidegen cseppnyi citrommal, vagy főzök kakaót. Véletlenül sem cukrozott instant kakaót használok. S majdnem mindig „vastag” 3.5%-os tejet – inni is jó, egyébiránt palacsintatésztához is kiváló!

Mint írtam, mindenevő vagyok, de van pár étel, amivel engem vallatni lehet. Tbk. a kelkáposzta, tökfőzelék, pacal, kapor nem az én világom. Na, tovább.

Ami végigkíséri a mindennapjaimat, az egy palack 1,5 literes buboréknélküli víz, egy késhegynyi aszkorbinsavval, s egy fél pezsgőtabletta kálciummal dúsítva. Szobahőmérsékleten. Nem szobahőmérsékleten dúsítva, hanem a folyadék szobahőmérsékletű. Neve is van, az ötletadóról neveztem el: „monogon-vize”

Még a reggeli szertartáshoz tartozik, hogy a napi egy szem vérnyomáscsökkentőmet beveszem, nyelek hozzá fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszulát, s szintén egy darab D3 vitamint. Időszakosan – ősszel s télen – halolajat is fogyasztok, szintén egyet. Mindenből egy keveset, ártani nem használ jeligére ;)

Van még egy forrázat, amit reggel elkészítek, de valahogyan megfeledkezem róla. Van úgy, hogy este veszem csak észre, hogy reggel óta ázik benne a gyógyfűfőzetnek nevezett forrázat. Csalán, s galagonya virágos hajtásvég együtt, két púpozott kávéskanálnyi aprítékot forrázok 3.5 dl vízzel. Nem zavar, ha csak este iszom meg. S ma jutott az eszembe, hogy a sárkányfűárustól be kell szereznem egy adag zsályát. Jót tesz izzadás ellen. Nem a harctéri/színpadi izzadásra jó, hanem a sokfokos időjárás által előidézett izzadásra. Állítólag. A megtapasztalás még eztán következik majd.

S az egyik legfontosabb dolog: kedvelem a szalonnát. Mindegyiket. Ám a szalonnát mindig(!) hagymával fogyasztom. Mindegy milyen hagyma, vörös, lila, újhagyma, póréhagyma, csak ne virághagyma legyen. 

Köszönöm a türelmet. 

4 komment

süti beállítások módosítása